Döviz, dar anlamda (çek, poliçe gibi) yabancı parayı temsil eden belgelerdir. Türkçe'de yabancı ülkelerin paralarına da döviz denmektedir.
Herhangi bir ülkenin parasının, başka bir ülkenin veya ülkelerin parasına dönüştürülmesiyle ilgili işlemlere de döviz işlemi veya kambiyo işlemi denir.
Döviz kelimesi dilimize Fransızca'da ki "devise"den geçmiştir. Genel olarak döviz dendiğinde milletlerarası ödemelerde kullanılan ödeme araçlarının tamamı ifade edilir.
Döviz kuru, bir birim ülke parasının diğer bir ülke parası cinsinden fiyatına, değerine denir. Bu kavram iki taraflı bir ilişkiyi içerir, bu yüzden iki taraflı; nominal döviz kuru olarak da adlandırılır.
Bir birim yabancı paranın ulusal para cinsinden değeri. 1 dolar=2.0897 TL
Bir birim ulusal paranın yabancı para cinsinden değeri. 1 TL= 0.4814 dolar (06 Haziran 2014 kuru gibi.)
Dünya'da 80-90 civarında döviz cinsi bulunmaktadır. Ancak hepsinin, her döviz piyasasında, geçerli olması ve bulunması mümkün değildir. Piyasada geçerli olan döviz cinsleri genellikle, o ülkelerin en çok ticaret yaptıkları ülkelerin dövizleridir.
Türkiye'de en geçerli dövizler; ABD doları, A.B. Avrosu, İngiliz Sterlini ve diğer ticari ortaklarının para birimleridir. Hizmetlerimiz sayfasında en çok bulunan dövizler listelenmiştir.
Döviz piyasasında dolaşan ve T.C. Merkez Bankası'nda kurları açıklanan bütün dövizlerin alımı ve satımını yapmaktayız...
Döviz alımı bir yatırım aracı olarak düşünüldüğünde; Profesyonel döviz experlerinin tavsiyelerinin dikkate alınması gerekir.
Döviz satışı için en uygun zaman, alış fiyatının üzerinde olan bir rakmdan olmak şartıyla, kurun en üstleri zorladığı zamanda satılmalıdır. TL, altın ve borsa değerleri iyi gözetilerek karar verilmelidir.
Döviz borsası, borsaların yüksek işlem hacimli yatırım araçlarının oluşturduğu borsalardan bir tanesidir. Tahmin edildiği üzere bütün geçerli dövizler işlem görmektedir.
Kısaca döviz arz edenler ile döviz talep edenlerin bir araya geldikleri ve ülkelerin para birimlerinin birbirine dönüştürüldükleri yerdir.
Döviz alışverişinin temel nedeni ülkeler arasındaki mal ve hizmet alışverişidir, yani ihracat ithalat işlemleridir. Bu işlemlerde kullanılan para dövizdir (Dolar, Avro"Euro"). İşte bir ülkenin parasının döviz olarak değeri o ülkenin ihracat ithalat dengesine bağlıdır. Ülkenin ithalatı ihracatından fazla ise döviz rezervleri erir, döviz kıtlığı çekilir, döviz fiyatları yükselir, döviz ile satın alınan mallar pahalılanır.
Dünyada mal ve hizmet alım satımı için el değiştiren döviz 15,5 trilyon; toplamda el değiştiren döviz ise günde 4 trilyon hesabı ile yılda (4 trilyon x 300 gün) 1 katrilyon 200 trilyon! İşte bu korkunç meblağ, genellikle bizim spekülatif fonlar dediğimiz, likit borsalarda el değiştiren sıcak paradır. Bu sıcak para mal ve hizmet alım satımı için el değiştiren paranın tam 76,5 katıdır. Yada da ticaret için el değiştiren dövizin toplam döviz alış verişi içindeki payı sadece yüzde 1,3’tür. İşte bu nedenle dünyadaki döviz kurlarını etkileyen artık teoride belirtildiği gibi mal ve hizmet ticareti, ya da ihracat ve ithalat dengesi değil, ülkeler arasında spekülatif karlar kovalayan, anlık kararlarla hareket eden, ülkelerin en ufak sorunları ile panikleyip kaçan "PARA"dır.